Omgeving

foto (9)
Munnickenheide is een boerderij aan het Munnikenhof in Terheijden. Het ligt tussen 2 verdediging linies in. Deze zijn in 1701 aangelegd en van grote historische waarden.

Er zijn veel overblijfselen terug te vinden binnen een straal van 3 km zoals; de Linies van het Munnikenhof, de Houtse Linies, de spinolaschans op den Hartel en de schans in Terheijden.

Tegenwoordig is de linie een natuurgebied, eigendom van Staatsbosbeheer.

In 2007 is gestart met het uitgraven van de grachten om het gebied enigszins in oude glorie te herstellen. Het Markkanaal, dat pas tussen 1913 en 1915 is aangelegd, doorsnijd de Linie, waardoor een deel op Bredaas grondgebied ligt en een ander deel onder de gemeente Drimmelen valt.

Aan de Bredase kant van het kanaal bevindt zich nu een uitgestrekte golfbaan “Bergvliet” waar je nog delen uit die tijd kunt bezichtigen. Maar waar je ook heerlijk kunt eten en golven.

Daarnaast was het Munnikenhof ook verdeeld in een klein Munnikenhof en groot Munnikenhof. Het  Munnikenhof hoorde bij de onze lieve vrouwe Abdij te Middelburg.

Het Klein munnikenhof is in de 80 jarige oorlog verwoest, maar is daarna weer opgebouwd. Het is nu een boerenbedrijf met melkkoeien met als neventak 2 grote forellenvisvijvers waar iedereen naar hartenlust kan vissen.

Het groot Munnikenhof was een herenhuis met 2 verdiepingen en rode dakpannen. De boerderij is in 1967 gesloopt en vervangen door de huidige boerderij. In de zijmuur is nog  een stuk gemetseld van de oude ijsselsteentjes, de andere resten liggen onder de grond. De huidige eigenaar exploiteert een minicamping en heeft daarnaast nog opvang van jonge paarden.

Na de tweede wereldoorlog werd er in de Poolsedreef een Maria kapel gebouwd als dankbaarheid dat dit gedeelte bespaard is gebleven. Deze is onlangs gerestaureerd en er is een kruidentuin en insecten muur geplaatst deze wordt goed onderhouden door vrijwilligers van de heemkundekring.

Deze kapel maakt deel uit van de kapellenfietsroute, een van de vele fietsroutes die over het Munnikenhof gaan.

In het karakteristieke dorpje Terheijden zijn verschillende gebouwen te bezichtigen zoals de Katholieke kerk De heilige Antonius Abt, Het protestante witte kerkje geschonken door Napoleon, en koren molen” De Arend”.

Hier ligt de Schans met daar aangrenzend de Haven van Terheijden er is een fietspontje om over de Mark te varen naar de polders van de Haagse-Beemden (Breda)

In de aangrenzende dorpen zoals; Wagenberg, Made en Den-hout  zijn kunst, natuur en cultuur in overvloed aanwezig.  In samenwerking met verschillende verenigingen zoals de heemkundekring, ANV (agrarische natuurvereniging) zijn er rondleidingen  mogelijk.

Op één km afstand is een groot pannenkoekenhuis “Het Pannekoeckershuys” dit restaurant heeft heerlijke pannenkoeken en een grote binnen en buiten speeltuin.

foto (11)Op twee km afstand ligt een natuurgebied de Eendenkooi dit is een gesloten natuurgebied van circa 5ha in de binnenpolders van Terheijden. Onder begeleiding van een gids kan je hier rondleidingen krijgen.

Natuurpark de Biesbosch ligt op 10 km afstand en is via verschillende wegen te bereiken. Ook de jachthaven Drimmelen is een trekpleister met zijn veelzijdige vaarroutes en schepen.

Binnen een half uurtje fietsen circa 7 km kom je in de stad Breda, dit is een stad met karakter. Er is van alles te beleven zoals; Jazz festival, Dancetour, Bioscoop, Chassé Theater met grote producties, ijsbaan, tennisbanen, wielerbaan, zwembaden, sportvelden en musea. Maar ook rondvaarten door de singels van Breda die beginnen bij het Spanjaardsgat.

Fiets je de andere kant op ook ongeveer  7 km kom je in de kleinere stad Oosterhout, dit is ook een stad maar dan zonder stadsrechten. Hier kan je fijn winkelen verschillende gebouwen bekijken. Ze hebben ook leuke festivals zoals; het Parkfeest, en Oosterhout Live maar ook markten en musea.

Je hoeft je in deze omgeving niet te vervelen er is van alles te doen. Maar het verblijf op Munnickenheide is zeker de moeite waard! Hier kun je heerlijk overnachten en tot rust komen in een landelijk gelegen Bed and Breakfast midden in de prachtige natuur.